TaxiKlacht.NET
 Algemeen
 Welkom
 Inleiding
 Contact
 Nieuws
 TaxiKlacht in de media
 Taxibeurs 2007
 Zoeken
 Via P-nummer
 Geavanceerd
 Klacht indienen
 Een klacht indienen
 Klachtenformulier
 FAQ Klachten
 Gegevens toevoegen
 U bent klant
 U bent ondernemer
 Gegevens toevoegen
 De klant
 De taxi en U
 De illegale taxi
 U zoekt een taxi
 De ritprijs uitgelegd
 FAQ Consument
 De taxichauffeur
 De taxichauffeur
 De chauffeurspas
 Uw papieren
 Rij- en rusttijden
 Benodigdheden
 CAO Taxivervoer
 FAQ Taxi-chauffeur
 De ondernemer
 De taxi-ondernemer
 De vergunning
 Vergunningbewijs
 Het voertuig
 FAQ Taxi-ondernemer
 Regeltjes en organisaties
 Welke organisaties
 De IVW
 SGC Taxivervoer
 KNV Taxi
 Sociaal Fonds Taxi
 Stichting TX-Keur
 CCV (divisie CBR)
 Documenten (en downloads)
 Overzicht bestanden
 Mystery Taxi Guest
 Introductie
 Aanmeldingsformulier
 Boordcomputer Taxi
 Inleiding
 Nieuws
 Doelstellingen BCT
 Werking
 Historie
 Specificaties
 Downloads
 FAQ BCT
 Engels
 Welcome
 Advanced Search
 How to complain
 For who is this form
 Complaint form
 The fare explained
 Contact
 2007 tariff structure
 Add data as customer
 Add data as company
 Links
 The taxi and you
 The illegal taxi
 The official taxi
 The Taxidriver
 The Taxi Business
 Special Projects
 Which organisations
 Dutch Laws
 Disclaimer
 FAQ
 FAQ Consumer
 Overige
 Links
 Gebruikte afbeeldingen
 Sponsors gezocht
 Vermeldingen
 Disclaimer
 Webmaster(s)
 Laatste Updates

PrintAfdrukken...
Leden
De taxi en U

Misschien denkt u bij de 'taxi' vooral aan de 'straattaxi's' die u via een centrale belt of neemt bij standplaatsen en uitgaansgelegenheden. Maar de taxibranche biedt een veel grotere variatie aan vervoer. Wilt u op bezoek bij een kennis die zo afgelegen woont dat er geen bussen naar toe rijden? Dan is er wel een 'regiotaxi' waarmee u, samen met andere passagiers, reist tegen een prijs die ligt tussen die van het openbaar vervoer en van een 'gewone' taxi. Zoekt u een gekwalificeerde taxidienst voor VIP-vervoer? Dan krijgt u luxe vervoer met een chauffeur in kostuum die meerdere talen spreekt. Of bent u 65-plusser en/of minder valide? Dan is er (vaak door de overheid gesubsidieerd taxivervoer dat u van deur-tot-deur brengt.

De taxibranche speelt in op de behoefte aan allerlei nieuwe vormen van vervoer. Daarom zijn er de laatste jaren zoveel nieuwe taxiproducten bijgekomen. Zo kunt u zich zelfs laten vervoeren in milieuvriendelijke taxi's die rijden op electriciteit. En wist u dat u zich tegenwoordig kunt laten vervoeren per fiets-, water- of motortaxi? Zelfs dat is mogelijk (momenteel alleen in de Randstad).

Soorten taxivervoer

Jaarlijks worden er in Nederland 70 80 miljoen ritten gemaakt. De taxi is dus niet meer weg te denken in de huidige samenleving. Om u een idee te geven van de diversiteit aan taxivervoer, zijn alle soorten voor u op een rijtje gezet:
1. Straattaxivervoer
  • Straattaxi's - deze kunt u zelf bellen en aantreffen op standplaatsen, in de straat of bij stations.
  • Discotaxi's - taxivervoer dat zich speciaal richt op het vervoeren van mensen van en naar uitgaansgelegenheden.
  • Schipholvervoer - reizen van en naar Schiphol. Tegen meterprijs, met taxibusjes waarin een plaats wordt gehuurd. Of in een individueel bestelde taxi tegen een vantevoren afgesproken standaardprijs.

2. Contractvervoer
  • Zakelijk vervoer - vervoer van VIP's, directies, gasten van bedrijven. Dit vervoer wordt uitgevoerd door gespecialiseerde, meer talen sprekende chauffeurs in luxe auto's met airco's, lederen bekleding, etc.
  • WVG-vervoer (Wet Voorziening Gehandicapten) - Dit is door de overheid gesubsidieerd vervoer van minder validen en 65-plussers. De ritprijzen zijn voor de gebruikers dus erg aantrekkelijk.
  • Zittend ziekenvervoer - vervoer van en naar het ziekenhuis voor mensen die slecht ter been zijn. Dit taxivervoer gebeurt op indicatie van een arts en de rit wordt meestal vergoed door de ziektekostenverzekering.
  • Groeps- en leerlingenvervoer - minibusjes waarin leerlingen naar scholen worden vervoerd, vnl. in het speciaal onderwijs.
  • Treintaxi- taxi's die reizigers vervoeren van en naar ruim honderd stations in Nederland. Deze taxi is een deeltaxi, wat betekent dat de treintaxi gedeeld wordt met andere passagiers. De prijs van de treintaxi ligt daarom een stuk lager dan die van een ongedeelde taxi.

3. Regiotaxi's-vervoer
Een bijzondere vorm van contractvervoer. Het is vervoer in de regio waarbij de taxi de rol van het openbaar vervoer heeft overgenomen. De taxi's rijden meestal in gebieden waar het openbaar vervoer niet komt. Voor dit vervoer krijgen gemeenten budgetten toegewezen van de rijksoverheid. U kunt gebruikmaken van regiotaxi's tegen prijzen die liggen op het niveau van die van het openbaar vervoer.

De Wet Personenvervoer 2000

Er zijn dus vele soorten taxi's en vooral heel veel taxibedrijven. Die hebben allemaal hun eigen prijs en kwaliteit. Tot voor kort was het voor de consument erg moeilijk om de prijs en kwaliteit van taxi's te overzien. Verkeer en Waterstaat heeft de laatste jaren nieuwe regels gemaakt om daar iets aan te doen.

De nieuwe taxiwet, ook wel Wet Personenvervoer 2000 genoemd, bevat alle regelgeving die op dit moment geldig is, en waar iedere taxi-ondernemer zich aan moet houden. Er staat bijvoorbeeld in aan welke eisen een taxi-ondernemer aan moet voldoen, welke eisen er gesteld worden aan een taxivoertuig, wat de maximale tarieven zijn die een taxi-ondernemer mag (door)berekenen aan een consument, en nog veel meer...

Sinds de invoering van de Wet Personenvervoer 2000 zijn er veel taxibedrijven bijgekomen in Nederland. Ook het aantal taxichauffeurs nam behoorlijk toe, maar helaas werd de kwaliteit van het taxivervoer niet beter. Sterker nog, de service en kwaliteit ging zelfs achteruit...

Het kabinet heeft toen besloten dat er aanvullende regels moesten komen om de kwaliteit weer te verhogen, en heeft daarom aanvullende wetgeving gemaakt om dat doel te bereiken. Werd er vroeger alleen van de taxi-ondernemer een vakbekwaamheid gevraagd, tegenwoordig moet elke taxichauffeur ook een vakbekwaamheidstest doen voordat die in een taxi mag gaan rijden/werken.

En zo zijn er nog meer eisen waaraan taxichauffeurs en/of ondernemers moeten voldoen om hun beroep/onderneming uit te kunnen (blijven) oefenen. Gelukkig maar, want de taxi is al duur genoeg en daar mag de consument ook wel wat voor terug krijgen...


[standen ophalen...] pagina's weergegeven.
Laatste update: 26-01-2010 00:00:00
© Taxiklacht.net 2006-2021 All rights reserved by Taxiklacht.net.
Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd.