TaxiKlacht.NET
 Algemeen
 Welkom
 Inleiding
 Contact
 Nieuws
 TaxiKlacht in de media
 Taxibeurs 2007
 Zoeken
 Via P-nummer
 Geavanceerd
 Klacht indienen
 Een klacht indienen
 Klachtenformulier
 FAQ Klachten
 Gegevens toevoegen
 U bent klant
 U bent ondernemer
 Gegevens toevoegen
 De klant
 De taxi en U
 De illegale taxi
 U zoekt een taxi
 De ritprijs uitgelegd
 FAQ Consument
 De taxichauffeur
 De taxichauffeur
 De chauffeurspas
 Uw papieren
 Rij- en rusttijden
 Benodigdheden
 CAO Taxivervoer
 FAQ Taxi-chauffeur
 De ondernemer
 De taxi-ondernemer
 De vergunning
 Vergunningbewijs
 Het voertuig
 FAQ Taxi-ondernemer
 Regeltjes en organisaties
 Welke organisaties
 De IVW
 SGC Taxivervoer
 KNV Taxi
 Sociaal Fonds Taxi
 Stichting TX-Keur
 CCV (divisie CBR)
 Documenten (en downloads)
 Overzicht bestanden
 Mystery Taxi Guest
 Introductie
 Aanmeldingsformulier
 Boordcomputer Taxi
 Inleiding
 Nieuws
 Doelstellingen BCT
 Werking
 Historie
 Specificaties
 Downloads
 FAQ BCT
 Engels
 Welcome
 Advanced Search
 How to complain
 For who is this form
 Complaint form
 The fare explained
 Contact
 2007 tariff structure
 Add data as customer
 Add data as company
 Links
 The taxi and you
 The illegal taxi
 The official taxi
 The Taxidriver
 The Taxi Business
 Special Projects
 Which organisations
 Dutch Laws
 Disclaimer
 FAQ
 FAQ Consumer
 Overige
 Links
 Gebruikte afbeeldingen
 Sponsors gezocht
 Vermeldingen
 Disclaimer
 Webmaster(s)
 Laatste Updates

PrintAfdrukken...
Leden
De ritprijs uitgelegd

Hoe weet u of u teveel hebt betaald?

Dat is een goede vraag. Voor 2008 bestond de ritprijs uit drie onderdelen, te weten het instaptarief, het kilometertarief en het wachttarief. Een taxiondernemer mocht daar mee schuiven, zolang het totaalbedrag maar niet hoger was dan het maximaal toelaatbare tarief.

Aangezien het voor de consument veel te onduidelijk was en de ritprijzen teveel verschilden van elkaar, heeft men in 2008 een nieuw systeem ingevoerd, waarbij de eerste twee kilometer bij het instaptarief (ook wel starttarief genoemd) werd inbegrepen.

Dit betekent dat voor korte ritten (tot maximaal 2 km) een vast bedrag in rekening wordt gebracht. Het maximum starttarief is 7,50 voor een taxi en 12,20 voor een taxibusje en/of rolstoelvervoer.

Zo geldt er ook een maximum tarief per kilometer. Voor een taxi is dat 2,20 en voor een taxibus is dat 2,52. Dit laatste tarief geldt ook voor rolstoelvervoer, ook al wordt dat met een taxi uitgevoerd.

Tijdens de rit mag er geen wachtgeld meer worden berekend. Dus stilstaan voor een stoplicht, of in de file staan kost geen extra geld meer zoals vroeger. Men mag echter wel nog wachtgeld rekenen voor aanvang van de rit, en als men moet wachten tijdens de rit op verzoek van de klant (bijv. indien de klant op weg naar huis nog even wat wil bestellen bij de lokale shoarmatent). Dit moet dan wel vooraf meegedeeld worden aan de klant.

Verder mogen extra services in rekening worden gebracht, zoals koffers. Dit wordt meestal niet gedaan, maar het is bekend dat sommige (dubieuze) taxibedrijfjes in de Randstad dit wel doen. Men dient dit echter vooraf kenbaar te maken, anders mag men dit achteraf niet meer in rekening brengen!

Op elke taxi is een tariefkaart zichtbaar. Meestal is die op de voorruit of achterruit bevestigd. Daarop kunt u zien welke tarieven worden gehanteerd (instap, prijs per km en evt. wachtgeld). Op basis van de afstand kunt u dus zelf berekenen wat de ritprijs ongeveer gaat worden.

Dit kan enigszins afwijken indien er omgereden moet worden (door bijvoorbeeld werkzaamheden), of indien er voor een snellere route (bijvoorbeeld via snelwegen) wordt gekozen. U kunt dit echter altijd narekenen, aangezien men de gereden afstand weet (dit wordt door elke taxichauffeur genoteerd per rit). Vraag in geval van twijfel daarom altijd om een gespecificeerde kwitantie, waar de gereden kilometers op staan vermeld.

U mag ook vooraf een ritprijs afspreken. Deze afgesproken prijs mag echter niet hoger zijn dan het meterbedrag, indien er gewoon op de meter wordt gereden. Indien u meer moet betalen, dan betaalt u teveel en heeft u het recht om dat te weigeren. U kunt zelfs de politie bellen en hun de situatie uitleggen. Een goede agent zal dan tot de conclusie komen dat het inderdaad niet kan kloppen en het IVW (Inspectie Verkeer & Waterstaat) inschakelen.

Indien u het vermoeden heeft dat u teveel moet betalen (maar het niet zeker weet en/of geen politie erbij wilt), vraag dan een kwitantie waar in elk geval de volgende gegevens op staan vermeld:
 • Bedrijfsnaam met NAW-gegevens en/of telefoonnummer.
  Deze gegevens kunt u ook vaak vinden op de tariefkaart en op het vergunningsbewijs (welke beiden in de taxi aanwezig moeten zijn)
 • P-nummer (registratienummer van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat).
  Deze staat op de tariefkaart en het vergunningsbewijs.
 • Kenteken van de taxi, wagennummer en het liefst ook nog de naam van de chauffeur.
  De naam van de chauffeur staat op de chauffeurspas, welke zichtbaar moet zijn in de taxi. Het kenteken en evt. wagennummer kunt u controleren als u uitgestapt bent.
 • Datum en tijd(sduur) van de rit.
 • Totaalprijs (het bedrag wat op de taximeter staat).
 • Bij digitale bonnetjes (via een printer) staat er ook vaak de afstand en de wachttijd (voor aanvang van de rit) op.
  Vraag gerust om dat op de kwitantie te vermelden indien het er niet op staat (ook bij geschreven kwitanties is dat mogelijk, aangezien die gegevens in de meter zijn opgeslagen).

Indien de taxichauffeur dat weigert heeft u het recht om te wachten met betalen totdat hij/zij u dit wel geeft, aangezien u het recht heeft op een gespecificeerde kwitantie (net als een kassabon bij de supermarkt). Mocht de taxichauffeur daar moeilijk over doen, dan kunt u alsnog betalen en de ontbrekende gegevens zelf noteren. U kunt natuurlijk ook alsnog de politie bellen.

De meeste taxichauffeurs zullen u echter op uw verzoek gewoon een kwitantie geven met de gevraagde gegevens, aangezien zij correct werken en gewoon hun geld willen ontvangen. Het kan zelfs zo zijn dat ze niet eens op de hoogte zijn dat hun ritprijs niet klopt (de meeste taxichauffeurs kijken alleen naar het bedrag wat op de taximeter staat vermeld).

In geval van een afgesproken prijs (zonder dat de meter is gebruikt) kunt u het beste altijd een kwitantie vragen, aangezien u dan (naderhand) zelf kan berekenen of de afgesproken prijs in uw voordeel was. Houdt er echter rekening mee dat een afgesproken prijs moeilijker te controleren valt, aangezien het dan niet geregistreerd staat in de taximeter. Vraag daarom altijd of de taximeter aangezet kan worden (ook bij een afgesproken prijs)...[standen ophalen...] pagina's weergegeven.
Laatste update: 27-02-2010 00:00:00
© Taxiklacht.net 2006-2021 All rights reserved by Taxiklacht.net.
Niets uit deze site mag zonder toestemming worden gekopieerd.