Vroeger moest je een examen bij de politie doen voordat je taxichauffeur mocht worden, maar dat is inmiddels verleden tijd. Daarna is er een tijd geweest dat iedereen met een Nederlands paspoort die een goede gezondheid had (de “medische keuring”) en een bewijs van goed gedrag kon overleggen, tegen betaling van een bescheiden bedrag, een chauffeurspas kon aanvragen bij het ministerie van Verkeer & Waterstaat. Hierdoor kon het gebeuren dat men zich taxichauffeur kon noemen zonder enige stratenkennis te hebben. Men hoefde zelfde de Nederlandse taal niet te kunnen spreken, want daar werd niet eens op gecontroleerd. Als men een rijbewijs had en de chauffeurspas, dan mocht men rijden in een taxi…
Dit was dus niet de bedoeling van de nieuwe Wet Personenvervoer 2000, dus heeft men uiteindelijk aanvullende regels en wetgeving gemaakt waardoor de (aankomende) taxichauffeur nu aan meer eisen moet voldoen, voordat die zich (weer) taxichauffeur mag noemen en het beroep mag uitoefenen.
Iedere taxichauffeur moet sinds de Wet Personenvervoer beschikken over een geldig rijbewijs en een chauffeurspas. Deze moet voor de consument goed zichtbaar in de taxi zijn bevestigd, zodat men weet dat men bij een erkende chauffeur in de taxi zit. Indien de (taxi)chauffeur taxivervoer verricht zonder geldige en/of goed leesbare chauffeurspas, dan is die strafbaar. Tijdens (weg)controles wordt daarom ook minimaal gekeken of de chauffeurspas (zichtbaar) aanwezig is. Indien blijkt dat die niet aanwezig is, of niet meer geldig, dan mag de (taxi)chauffeur vanaf dat moment niet meer verder rijden en krijgt zowel de chauffeur als de taxi-onderneming een boete. Deze boetes kunnen (zeker voor de taxi-ondernemer) hoog oplopen indien er herhaaldelijk soortgelijke overtredingen worden geconstateerd.
Waaraan moet een (aankomende) taxichauffeur tegenwoordig voldoen om zo’n chauffeurspas te halen en/of te verlengen?
Elke taxichauffeur dient allereerst in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Zonder rijbewijs is het niet mogelijk om een chauffeurspas aan te vragen. Verder moet men een goede gezondheid hebben, een Verklaring omtrent gedrag (ook wel bewijs van goed gedrag genoemd) kunnen overleggen, en een examen doen (theorie en praktijk). Aangezien dat examen geheel in het Nederlands is dient men ook de Nederlandse taal machtig te zijn in woord en geschrift.
Aangezien het examen pas naderhand is ingevoerd, geldt voor taxichauffeurs met een chauffeurspas, afgegeven tussen 1 juli 2001 en 1 juli 2004, een overgangsregeling. Deze hebben tot 1 januari 2006 de tijd (gehad) om hun vakbekwaamheid aan te tonen. Indien zij dit niet hebben gedaan is hun chauffeurspas per 1 januari 2006 ongeldig verklaard, ook al staat er een latere datum op hun chauffeurspas!
Alle taxichauffeurs die voor 1 juli 2001 hun chauffeurspas hebben ontvangen zijn vrijgesteld van het examen vakbekwaamheid en hebben inmiddels allemaal een nieuwe chauffeurspas ontvangen, indien zij die hebben aangevraagd en voldaan hebben aan de overige eisen voor het aanvragen van een chauffeurspas. Indien zij die niet op tijd hebben aangevraagd, of indien de aanvraag tot verlenging chauffeurspas is afgewezen, dan moeten zij volgens de nieuwe eisen opnieuw een chauffeurspas aanvragen. Dit betekent dat ze dan ook het examen (alsnog) moeten afleggen voordat ze hun nieuwe chauffeurspas mogen aanvragen. Aangezien de overgangsregeling inmiddels voorbij is wordt de overgangsregeling hier niet meer besproken, maar is nog wel op internet terug te vinden (voor degenen die daar interesse in hebben).
Het aanvragen/verlengen van de chauffeurspas
In veel gevallen is de taxi-onderneming graag bereid te helpen bij de aanvraag van de chauffeurspas en de begeleiding naar het examen vakbekwaamheid. U kunt daarom ook gerust solliciteren bij een taxi-onderneming, ook indien u nog geen chauffeurspas heeft. Geef dat tijdens uw sollicitatie wel duidelijk aan, aangezien niet elk taxibedrijf de middelen heeft om u te helpen bij uw aanvraag. In de meeste gevallen zal men echter wel voorwaarden stellen voordat men bereid is om u daarbij te helpen, want de opleiding en het examen is niet goedkoop. Deze kosten bedragen al snel zo’n 500 Euro en daar wil men vaak wel enige garanties voor terug (bijv. door u te verplichten om een minimale periode bij hun te blijven werken na het behalen van de chauffeurspas).