De taxibranche speelt in op de behoefte aan allerlei nieuwe vormen van vervoer. Daarom zijn er de laatste jaren zoveel nieuwe taxiproducten bijgekomen. Zo kunt u zich zelfs laten vervoeren in milieuvriendelijke taxi’s die rijden op electriciteit. En wist u dat u zich tegenwoordig kunt laten vervoeren per fiets-, water- of motortaxi? Zelfs dat is mogelijk (momenteel alleen in de Randstad).
Soorten taxivervoer
Jaarlijks worden er in Nederland 70 à 80 miljoen ritten gemaakt. De taxi is dus niet meer weg te denken in de huidige samenleving. Om u een idee te geven van de diversiteit aan taxivervoer, zijn alle soorten voor u op een rijtje gezet:
- Straattaxivervoer
Straattaxi’s – deze kunt u zelf bellen en aantreffen op standplaatsen, in de straat of bij stations.
Discotaxi’s – taxivervoer dat zich speciaal richt op het vervoeren van mensen van en naar uitgaansgelegenheden.
Schipholvervoer – reizen van en naar Schiphol. Tegen meterprijs, met taxibusjes waarin een plaats wordt gehuurd. Of in een individueel bestelde taxi tegen een vantevoren afgesproken standaardprijs. - Contractvervoer
Zakelijk vervoer – vervoer van VIP’s, directies, gasten van bedrijven. Dit vervoer wordt uitgevoerd door gespecialiseerde, meer talen sprekende chauffeurs in luxe auto’s met airco’s, lederen bekleding, etc.
WVG-vervoer (Wet Voorziening Gehandicapten) – Dit is door de overheid gesubsidieerd vervoer van minder validen en 65-plussers. De ritprijzen zijn voor de gebruikers dus erg aantrekkelijk.
Zittend ziekenvervoer – vervoer van en naar het ziekenhuis voor mensen die slecht ter been zijn. Dit taxivervoer gebeurt op indicatie van een arts en de rit wordt meestal vergoed door de ziektekostenverzekering.
Groeps- en leerlingenvervoer – minibusjes waarin leerlingen naar scholen worden vervoerd, vnl. in het speciaal onderwijs.
Treintaxi- taxi’s die reizigers vervoeren van en naar ruim honderd stations in Nederland. Deze taxi is een deeltaxi, wat betekent dat de treintaxi gedeeld wordt met andere passagiers. De prijs van de treintaxi ligt daarom een stuk lager dan die van een ongedeelde taxi. - Regiotaxi’s-vervoer
Een bijzondere vorm van contractvervoer. Het is vervoer in de regio waarbij de taxi de rol van het openbaar vervoer heeft overgenomen. De taxi’s rijden meestal in gebieden waar het openbaar vervoer niet komt. Voor dit vervoer krijgen gemeenten budgetten toegewezen van de rijksoverheid. U kunt gebruikmaken van regiotaxi’s tegen prijzen die liggen op het niveau van die van het openbaar vervoer.
De Wet Personenvervoer 2000
Er zijn dus vele soorten taxi’s en vooral heel veel taxibedrijven. Die hebben allemaal hun eigen prijs en kwaliteit. Tot voor kort was het voor de consument erg moeilijk om de prijs en kwaliteit van taxi’s te overzien. Verkeer en Waterstaat heeft de laatste jaren nieuwe regels gemaakt om daar iets aan te doen.
De nieuwe taxiwet, ook wel Wet Personenvervoer 2000 genoemd, bevat alle regelgeving die op dit moment geldig is, en waar iedere taxi-ondernemer zich aan moet houden. Er staat bijvoorbeeld in aan welke eisen een taxi-ondernemer aan moet voldoen, welke eisen er gesteld worden aan een taxivoertuig, wat de maximale tarieven zijn die een taxi-ondernemer mag (door)berekenen aan een consument, en nog veel meer…
Sinds de invoering van de Wet Personenvervoer 2000 zijn er veel taxibedrijven bijgekomen in Nederland. Ook het aantal taxichauffeurs nam behoorlijk toe, maar helaas werd de kwaliteit van het taxivervoer niet beter. Sterker nog, de service en kwaliteit ging zelfs achteruit…
Het kabinet heeft toen besloten dat er aanvullende regels moesten komen om de kwaliteit weer te verhogen, en heeft daarom aanvullende wetgeving gemaakt om dat doel te bereiken. Werd er vroeger alleen van de taxi-ondernemer een vakbekwaamheid gevraagd, tegenwoordig moet elke taxichauffeur ook een vakbekwaamheidstest doen voordat die in een taxi mag gaan rijden/werken.
En zo zijn er nog meer eisen waaraan taxichauffeurs en/of ondernemers moeten voldoen om hun beroep/onderneming uit te kunnen (blijven) oefenen. Gelukkig maar, want de taxi is al duur genoeg en daar mag de consument ook wel wat voor terug krijgen…